רבע מבתי בריטניה יושבים מעל מכרות פחם נטושים, שהוצפו מזמן במים. כעת, המכרות מופעלים לשימוש חדש, אפס פחמן.
מכרות פחם היו הלב הפועם של המהפכה התעשייתית בבריטניה. תפוקתם המפויחת וצפופה באנרגיה העניקה חיים למפעלים ולמספנות חדשות, והניעה את הצעדה של האומה לעבר המודרניות. הם סייעו לעצב כלכלה עתירת פחמן, כזו שלקחה מעט לב לעולם הטבע סביבו. המכרות סללו את הדרך לתלות גלובלית בדלקים מאובנים, ובכך ירו את האקדח המתחיל במשבר האקלים שעומד היום מול כולנו.
אבל מה אם, במעגל ההיסטורי המפואר, ניתן יהיה לייצר מחדש את העבר החילוץ שלנו לעתיד ירוק ונקי יותר? מה יקרה אם המבוך העצום של מכרות הפחם שמתחת לרגלינו, הממולא כעת במים חמים באופן טבעי, יכול לסייע בפחתת צרכי החימום הרפואיים בבריטניה – ובעולם?
זו השאלה שאדם בלאק, חובב אנרגיה מתחדשת המועסק באחת מחברות הבקבוקים הגדולות בבריטניה, שאל את עצמו לפני עשור.
"היה לי כ- 37,000 מ"ר של מחסן הדרוש חימום", אומר מנהל פרויקטים בתחום האנרגיה ביינות לנצ'סטר שבבסיס דורהאם. "וזה היה בדיוק על ארבע שכבות של פעולות שלי, שהציפו באופן טבעי לאורך זמן."
בעזרת כמה מומחים גיאותרמיים מאיסלנד, הטביע בלאק בור חור במעמקים העכורים של תפר הפחם הישן של High Main בגייטסהד, טיין וור, אנגליה. התחממו על ידי תהליכים גיאולוגיים טבעיים, המים שהם שאבו אל פני השטח היו 15C (59F) נעימים.
בעזרת מעט משאבת חום חשמלית – "קצת כמו מקרר הפוך" – היא הייתה מושלמת לשמירה על מחסן החברה ומיליוני בקבוקי היין בטמפרטורה הנכונה. (צפו: כיצד נרתם החום הגיאותרמי במשך מאות שנים)
"כיום אנו מחממים כמה מחסנים, מחסן הפצה, מאפייה מקומית, ובקרוב גם אולם תצוגה לרכב סמוך", אומר בלאק.
הוא לא היחיד הנרגש מפוטנציאל האנרגיה של מי שלי. לרשות הפחם הבריטית, האחראית לבורות שאינם בשימוש במדינה, יש תוכניות גדולות לעשור הקרוב. הגיאולוגים שלה מאמינים שרבע מהבתים הבריטיים יושבים כיום על שדה פחם, המשתרע על פני ויילס, מרכז סקוטלנד, צפון אנגליה ואזור מידלנד. כ -2 מיליארד קוב (2 טריליון ליטר/4.4 מיליארד ליטרים) מים חמים תופסים את פיר המכרות הישנים – שווה ערך ליותר מרבע מנפח לוך נס בסקוטלנד. חוקרים טוענים כי זה הופך את מי המכרות לאחד ממקורות האנרגיה הנקיים הגדולים ביותר בבריטניה.
"הכרייה עיצבה את הנוף העירוני שלנו, ויצרה את העיירות והערים בהן אנו חיים כיום", אומרת שרלוט אדמס, מנהלת העקרונות של רשות הפחם באנרגיית המכרות. "תשעה מתוך עשרה מהמרכזים העירוניים הגדולים ביותר שלנו נמצאים מעל תחומי פעילות כריית פחם לשעבר.
"מי המכרות היא אחת האפשרויות הטובות ביותר שלנו לסייע בפירוק החימום. המשאב זמין כל השנה בטמפרטורה יציבה, ויש שפע שיש לגשת אליו".