השפעות האקלים הורסות את גידולי הקפה באזורים טרופיים. אולי נצליח לגדל קפה במדינות קרות יותר ביום מן הימים?

 

הצמח שגדל בפינת Roastworks Coffee Co התחיל את חייו כדובדבן, עטוף בקלף. הוא ניתן במתנה על ידי סוכן קפה אתיופי ושתל על ידי משפחת ליטל מתוך סקרנות. כשעסקי קליית הקפה שלהם עברו מפינלנד לדבון שבדרום מערב אנגליה בשנות ה -90, גם השתיל הגיע.

 

המפעל בן ה -30 לא עשה דבר במשך שנים, אומר ויל ליטל, שמנהל כיום את החברה שהוריו הקימו, "מכין לי קלייה של דור שני", הוא צוחק.

 

אבל צמח הקפה (הקפה) פרח לבסוף, להפתעתה של ליטל, לפני כמה שנים. "הניצנים הריחו כמו יסמין או פריחת תפוז", הוא אומר. מעט תהה אם הוא פרח כי הצמח הועבר למקום קצת יותר חם במשרד, או שאולי הוא פשוט החליט שהגיע הזמן.

 

כשהוא מתלהב מהפריחות החדשות, הוא החל להאכיל את הצמח שגדל ב"קומפוסט עציץ רגיל וקצת חול ", בדשן גננים רגיל. הפרס שלו: קומץ דובדבנים, אולי 50 גרם, "שזה כמעט שום דבר שעועית", הוא אומר.

 

בשנים הקרובות, המפעל ייצר יבול צנוע, עד 2020, כאשר היה קציר דובדבנים פגוש – כמעט 400 גרם בסך הכל. עכשיו ליטל היה מספיק לעבוד איתו. לאחר הסרת בשרם, 400 גרם של דובדבני קפה ייצרו כ -50 גרם של שעועית ירוקה, וזה מספיק לצלייה.

 

צלחת הקפה הקטנה ביותר שיש ליטל הייתה בהישג יד היא צלייה לדוגמא זעירה, המשמשת בדרך כלל לצליית 30-40 גרם שעועית כך שמוכר קפה יכול לדגום במהירות את המוצר שלה. הוא חילק את השעועית שלו לשתי מנה של 25 גרם וחצי קלוי.

 

כאשר הצוות שלו התאסף ללגום את הקפה שגדל במשרד (כוס קפה אחת צריכה כ -12 גרם שעועית, כך שהמסיק שלהם לא נמשך רחוק), להפתעתו של ליטל, זה היה טעים. "הסיכוי שזה יטעם כמו **** היה 99%", הוא אומר. "זה יכול היה לטעום כמו קרטון, אבל זה לא היה רק ​​לשתייה – זה היה בסדר." ליטל שלח את השעועית הנותרת ליוטיוברית שהופתעה לטובה גם מהאיכות ותיארה שיש לה ניחוח וטעם שוקולדי, אם כי חסרים כמה מרכיבי הדרים של קפה אתיופי טהור.

אם כל זה נשמע כמו הרבה צרות ללכת לכוס ג'ו, קחו בחשבון את עלות האקלים של משקה הבוקר הפופולרי הזה. כוס קפה יומית מייצרת יותר מ -300 גרם של CO2 שווה ערך (CO2e), בסך 116 ק"ג CO2 במהלך שנה (או מעט יותר מהפליטות מהנהיגה של 1,000 קילומטרים במכונית ממוצעת). כוס תה אחת ליום מייצרת כ -9 ק"ג CO2e בשנה – ואפילו לכוס יין יומית יש פחות השפעה על הסביבה מאשר קפה (113 ק"ג CO2e בשנה).

 

אך למרות שגידול קפה בחצר האחורית שלך עשוי להיראות מושך, מחשבון טביעות האוכל שלנו מראה כי פליטת הפחמן מהובלת קפה זניחה בהשוואה לעלויות הפחמן האחרות הכרוכות בייצור המשקה. כ- 50% מכלל הפליטות מקפה נובעות מחקלאות היבול, 20% ממוצרי פסולת, 17% מהסבת אדמות לשימוש בחקלאות. האם ניתן להפחית עלויות אלו על ידי גידול קפה בבית?

 

נסה את מחשבון טביעת המזון של BBC Future כדי לראות את הפליטות מהתזונה שלך.

 

אמנם הפחתת עלויות ההובלה תעשה הבדל קטן, אך החשוב ביותר הוא כיצד והיכן מגדלים קפה. ככל שהאקלים ממשיך להשתנות, אזורים שפעם היו פרודוקטיביים הופכים פחות פרודוקטיביים, ואזורים חדשים לייצור קפה צצים.

 

הזן הפופולרי ביותר, הערביקה (Coffea arabica), רגיש במיוחד לשינויי אקלים. אורייאנה אובלה-ריברה, יועצת לענף חקלאות טרופית, ועמיתיה דגמו תחזיות לגבי אזורי גידול קפה עתידיים על סמך הערכות עדכניות של שינויי אקלים ומצאו כי גבהים גבוהים יותר יתאימו יותר. קניה ואתיופיה צפויות להפוך לאזורי גידול קפה טובים עוד יותר, אך האזור המתאים לייצור קפה בברזיל עשוי לרדת עד 60% ועד 90% בניקרגואה כפי שהם בגבהים נמוכים יותר. ייצור הקפה עשוי לזחול במעלה הגבעה, הם מציעים, לעבור לאדמה שלא הייתה חקלאית בעבר.